Hepimiz çocuğumuzun mutlu bir çocuk olmasını istiyoruz…
Okulunda, sosyal ilişkilerinde başarılı olsun istiyoruz...
Çocuğumuzun özgüvenli, özdisiplinli, iletişim ve diğer sosyal becerileri yüksek, sorumluluk sahibi bir çocuk olmasını istiyoruz.
Meraklı, problem çözen, sorumluluk alan, hedefleri, planları olan, farkındalığı ve motivasyonu yüksek, potansiyelinin farkında, endişe, stres ve benzeri olumsuz duygularını yönetebilen, konulara farklı bakış açılarından yaklaşabilen bir çocuk…
Ama gerçek hayatta her şey istediğimiz gibi olmuyor.
İsterseniz, sizin çocuğunuzla ilişkinizin ne durumda olduğuna dair kısa bir değerlendirme yapalım.
Aşağıdaki 10 başlığın her birisinde kendinize 1-10 arasında bir puan verin.
Durumunuz sol taraftaki açıklamaya yakın ise düşük, sağ taraftaki açıklamaya yakın ise yüksek puan verin kendinize.
Kendinize ister 40, ister 70 puan vermiş olun, doğru yaklaşımları sergileyerek bu puanı çok daha yukarılara çekmek mümkün. Bunu birlikte başarabiliriz!
Öncelikler ve ihtiyaçlar kişiden kişiye değişecektir. Anccak, öncelikler ve ihtiyaçlar ne olursa olsun,
Bu temellerin güçlendirilmesi ebeveynlik çalışmalarının ortak alanı. Öte yandan beş çocuğunuz varsa, beşine de farklı bir ebeveynlik yaklaşımı sergilemeniz gerekebilir. Bir çocuğunuza daha demokratik davranıp, sınırlarını ve seçeneklerini geniş tutarken, diğerine daha otoriter ve koruyucu davranmanız gerekebilir. Ebeveynlik yaklaşımının çocuğa göre ince ayarını birlikte yapabilir, bu yaklaşımı uygularken yararlanabileceğin teknikleri birlikte belirleyebiliriz.
Aşağıda, sana faydalı olabilecek bazı tavsiyeler yazıyorum. Bu tavsiyeler tabii ki genel tavsiyeler. Yapmamız gereken senin odaklanman gerekenleri belirleyip, onları uygulayabilmen için gerekli düşünüş yapısına, becerilere ve alışkanlıklara sahip olman.