Ebeveynler çocuklarını kısıtlayarak, onları sıkarak kontrolü daha çok sağlayacaklarını düşünürler.
Halbuki ilişki kurulmadan kontrolü sağlamaya çalışmak, onları her gün bir adım daha kendinizden uzaklaştırmaktır.
Birçok ebeveyn çocukla yüz göz olmama adına, derin sohbetler yapmaktan çekinir. Benim küçüklüğümde de babamla ilişkim hep bir saygı çerçevesindeydi. Babam disiplinli ve sert biriydi. Konuşmalarımız daima belli sınırlar içerisinde geçerdi. Bu sınırları kim belirlemişti diye şimdi kendime soruyorum. Babamın bize karşı güçlü bir duruşu vardı. ‘Ben babayım’ der gibi bir duruş. Bu onun inancına göre olması gerekendi, zaten daha başka türlüsünü de deneyimlememişti.
Bu arada, babamla aram hep iyiydi. Biraz da otoritesini kabullendiğimden olmalı. İyi derken, görünen bir sorun yoktu ama aslında pek sıcak ve yakın bir ilişki de değildi. Benimle yaptığı sohbetlerde amacının otoritesini korumak olduğunu anlayabiliyordum. Kuralları net bir şekilde belirtmesine rağmen, babamın bizim neler yaptığımızdan haberi yoktu. Biz ona sadece bilmesi gerektiği kadarını anlatıyorduk. Sohbetlerimiz düzeyli ve yüzeyseldi. Babama kontrolün onda olduğunu hissettiriyorduk; gerçekte kontrol onda değildi.
Babamla birbirimizi tanımamız uzun yıllar aldı. Babama 76 yaşında kanser teşhisi konuldu. Onunla hastane ve tedavi süreçlerinde birbirimizle yakınlaşmıştık. Otoritesinin onun için artık çok önemi kalmamıştı. Derin sohbetler sayesinde sıcacık bir ilişkimiz olmuştu. İlk kez babamın bana karşı sevgisini tam anlamıyla hissetmiştim. Babamı 76 yaşında tanımış olmaktan çok mutlu olmuştum. Keşke onunla bu sohbetleri benim ona ihtiyaç duyduğum yıllarda yapabilseydim. Kim bilir onun hayat deneyimlerinden kendime ne kadar çok şey katabilirdim.
Ebeveynler çocukları ile yaptıkları sohbetlerle, otoritelerini yitireceklerini düşünürler. Halbuki, yapılan pozitif sohbetler, aile bağını, aile içi iletişiminizi, çocuğun değerlilik ve yeterlilik duygusunu pekiştirir.
Çocuğunuz sizinle sohbet edemezse, onun yaptıklarından haberdar olamazsınız.
Çocuğunuzla sıcak, derin, esprili sohbetler yapmak, sizinle çocuk arasındaki otoriteyi bozmaz; aksine çocuğun sizi daha çok tanıyıp, neleri tolere edip edemeyeceğinizi daha iyi anlamasını sağlar.
Çocuğunuzla sohbet ederek, onun yaptıklarını onaylamış olmazsınız; sadece onu tanımanız ve yol göstermeniz için bir fırsatı kaçırmamış olursunuz.
Onunla sohbet ederken sürekli doğruları, kuralları hatırlatmayın, eleştirel bir tutumdan uzak durun.
Onu yargılamadan, merakla, anlamaya çalışarak dinleyin. Anlaşıldığını, önemsendiğini, onu sevdiğinizi hissetsin.
Ona her gün bir adım daha yaklaşın.
Belgin Çıtanak, ACC
Profesyonel Yaşam Koçu & Yoga Eğitmeni